Bestronics, Hexagon en AMcubator starten Pilot Manufacturing Center op Brainport Industries Campus

Bestronics, Hexagon en AMcubator starten Pilot Manufacturing Center op Brainport Industries Campus

 

react-1.png

Brainport Industries Campus (BIC) wordt binnenkort verrijkt met een Pilot Manufacturing Center (PMC), waarin 3D printing, elektronica productie, digitalisering en geautomatiseerd 3D meten samenkomen. Met begeleiding vanuit Brainport Industries werken Bestronics, Hexagon en AMcubator samen om in PMC een aantal diensten te bieden en (proef)productie te gaan realiseren met een hightech SMD productielijn voor elektronica, een geïntegreerd additive manufacturing machinepark en een flexible automation and validation center (AVC) met de focus op automatische 3D kwaliteits controle. PMC zal niet alleen beschikbaar zijn voor BIC bewoners, maar zich nadrukkelijk ook richten op bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen ook buiten BIC, zowel regionaal, nationaal als internationaal.

De aanleiding voor het ontstaan van PMC waren diverse signalen uit de markt dat er behoefte bestaat aan een locatie, waarin verschillende services flexibel kunnen worden gecombineerd en gebruikt. “Een dergelijk faciliteit is in de Brainport regio en zelfs op nationaal niveau nog niet beschikbaar,” aldus John Blankendaal, Managing Director bij Brainport Industries, “Niet ieder bedrijf beschikt over de middelen om zelfstandig te innoveren in het productieproces. Time to market kan versneld worden door zowel de product ontwikkeling als de benodigde industrialisatie stappen parallel te laten lopen. Brainport Industries heeft daarom de handschoen opgepakt om de juiste partijen bij elkaar te brengen die een dergelijke faciliteit samen kunnen realiseren met laagdrempelige toegang. Dat doen we in samenwerking met Subsidiefocus, met ondersteuning van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU en de Provincie Noord-Brabant.”

PMC is een aanvulling op het aanbod vanuit het innovatieprogramma “Factory of the Future” dat op BIC is gevestigd. “De geboden services en mogelijkheden die PMC en haar partners bieden bestaan uit vier samenhangende activiteiten: onderzoek en ontwikkeling, pilot productie, maar ook showroom inclusief demonstratie en testen en training en opleidingsactiviteiten die opgezet worden,” zegt Michel Weeda, manager innovatie bij Brainport Industries. “PMC voorziet niet alleen in een flexibel service aanbod, maar zal tevens een brede opleidings- en trainingsfunctie gaan verzorgen voor zowel studenten als vakmensen in het kader van een ‘leven lang leren’. Productie, innovatie en educatie onder één dak op BIC, dat geldt ook zeker voor het Pilot Manufacturing Center.”

20211125_123246.jpg

Door het beschikbaar hebben van high tech precisie apparatuur voor het maken van elektronische componenten in PMC kunnen prototype elektronica assemblies worden gemaakt en innovaties worden gecombineerd met additive manufacturing. Anton van Limpt van Bestronics: “In de afgelopen jaren hebben we aangetoond dat investeren in een prototype setup op een reguliere lijn zeer zinvol is en kan worden terugverdiend bij het maken van de reguliere series en het opschalen van de productie, zowel in tijd als in geld. Tevens kunnen we door studenten in een vroeg stadium in aanraking te brengen met de nieuwste productiestandaarden, de time-to-market van nieuwe technologische ontwikkelingen helpen te verkorten en het tekort aan machine operators terugdringen.”

Data is de sleutel tot het creëren van duurzame en schaalbare oplossingen voor productieomgevingen. Op een juiste wijze verkregen data en verwerking hiervan zorgt ervoor dat de productiviteit, efficiency en kwaliteit continue worden verbeterd . “In het beoogde Flexibele Automation and Validation center (AVC) vindt ontwikkeling en demonstratie van geautomatiseerde 3D meetoplossingen plaats, variërend van ‘operator assisted’ tot en met ‘in line’, gecombineerd met een kalibratieruimte. De ruimte is flexibel te gebruiken en is bestemd voor educatie & training, demonstratie, proefproductie en/of innovatie & ontwikkeling van nieuwe producten of processen,” aldus Jan Klingen, managing director van Hexagon Manufacturing Services.

Met het toevoegen van additive manufacturing aan PMC wil AMcubator de ontwikkelingen rondom 3D geprinte onderdelen toegankelijk en behapbaar te maken. De enthousiaste ondernemers Maikel de Wit en Maarten van Dijk die AMCubator leiden: “Voor veel bedrijven uit de industrie is het nog onduidelijk hoe industrieel 3D printen waardevol kan zijn voor hun eigen producten. Vanuit het PMC helpt AMcubator door een end-to-end oplossing te bieden voor de ontwikkeling van 3D geprinte toepassingen. Dit doen we door de mogelijkheden samen de klant te identificeren in het Application Center, zowel technisch als kosten technisch. De pilot production hiervan vindt vervolgens plaats in ons Pilot Production Center met state-of-the-art 3D printers.”

“Brainport Industries Campus is, als hotspot voor de high tech maakindustrie, de ideale locatie om een faciliteit als PMC op te zetten”, aldus Erik Veurink, Managing Director BIC, “Wat BIC uniek en complementair maakt ten opzichte van de andere campussen als TU/e campus en High Tech Campus Eindhoven, is dat we vanaf prototype tot werkend integraal product produceren en vervolgens ook de industrialisatie die benodigd is op één locatie kunnen uitvoeren. De rechtervleugel van BIC, waar ook PMC wordt gevestigd, heet BIC ONE en biedt innovatieve bedrijven in de hightech maakindustrie de kans om onderdeel uit te maken van het unieke ecosysteem. De PMC faciliteiten zijn niet alleen voor bedrijven in de wijde regio interessant, maar uiteraard ook voor onze huidige en toekomstige vestigers die blij zijn met deze aanvulling op het dienstenpakket.”

20211125_123506.jpg

De inrichting van PMC op BIC is in volle gang. De faciliteiten zullen naar verwachting in januari 2022 beschikbaar komen voor de eerste gebruikers en de officiele opening zal spoedig daarna volgen.

Het Pilot Manufacturing Center wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU en de Provincie Noord-Brabant.

Sluit