Fieldlab Flexible Manufacturing demonstreert de toepassing van robotica in de maakindustrie

Fieldlab Flexible Manufacturing demonstreert de toepassing van robotica in de maakindustrie

Het Fieldlab Flexible Manufacturing opende gisteren haar deuren op de Brainport Industries Campus. In dit Fieldlab wordt geëxperimenteerd met robots en andere vormen van productieautomatisering om zo een Flexible Manufacturing System voor kleine productieseries rendabel te maken. De officiële openingshandeling werd verricht door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, Voorzitter van het FME en Smart Industry. Tevens reikte zij aan de penvoerder van het project, John Blankendaal van Brainport Industries, het Smart Industry Fieldlab schildje uit. Hiermee werd de eerdere toekenning van de officiële status van Fieldlab Flexible Manufacturing als Smart Industry Fieldlab nogmaals bevestigd.

In het Fieldlab Flexible Manufacturing, dat deel uitmaakt van het innovatieprogramma ‘Fabriek van de Toekomst’, werken meer dan 20 bedrijven en kennisinstellingen samen aan het demonstreren van de mogelijkheden die digitalisering en robotisering bieden voor het flexibel en kwalitatief hoogwaardig uitvoeren van kleine serieproductie, tegen massaproductie kosten. Dit gebeurt aan de hand van een aantal geïntegreerde demonstratieprojecten op het gebied van mens-robot samenwerking, zelflerende assemblagelijnen, Flexible Handling, leidend tot een volledig geautomatiseerde uitvoering van taken, en Bin Picking, gericht op het door een robot foutvrij picken en oriënteren van onderdelen in het productieproces.

“De Nederlandse industrie produceert componenten en producten in kleine series en vaak in een zéér gevarieerde mix aan uitvoeringen. Daardoor is geautomatiseerde fabricage kostbaar en vraagt het veel programmeertijd. Onder andere door de tijd voor het opnieuw programmeren van robots terug te brengen kan automatisering van de productie ook voor kleine series rendabel zijn“, aldus John Blankendaal. “In dit Fieldlab demonstreren we dat aan de hand van een aantal robot-opstellingen die zijn ontwikkeld voor de specifieke vraagstukken uit deze industrie. Bedrijven zijn dan ook meer dan welkom om zich in het Fieldlab hierover te laten informeren.”

Door de Smart Industry Fieldlab status levert Flexible Manufacturing een bijdrage aan het Smart Industry netwerk, betrekt het nieuwe ondernemers en werkt het samen met andere Fieldlabs. Daarnaast krijgt de Smart Industry Hub Zuid, waarin het Fieldlab gevestigd is, hierdoor ook steeds meer zichtbaarheid en organisatie.

Sluit