Maakindustrie aan de slag met digitalisering

Maakindustrie aan de slag met digitalisering

Brainport Industries Campus was vandaag de locatie voor de kick-off van het innovatieproject Digitale Fabriek van de Toekomst. Doel is een omgeving te realiseren waar bedrijven kunnen zien hoe zo’n fabriek werkt en hoe dit in de eigen situatie te implementeren is. Het aan het project gekoppelde onderzoek resulteert in een blauwdruk van de digitale fabriek, compleet met voor de industrie relevante voorbeelden.

Volgens de initiatiefnemers op BIC wordt de concurrentiepositie van industriële bedrijven in toenemende mate bepaald door de mate waarin zij weten samen te werken in een netwerk op het gebied van ontwerp, fabricage en onderhoud van producten. Hierin is digitalisering een kritische randvoorwaarde: bedrijven moeten in staat zijn om op een gecontroleerde manier gegevens te kunnen delen. Steeds vaker gaat het daarbij om gegevens die ‘door de fabrieksmuren heen’ in de keten gedeeld moeten worden: bijvoorbeeld machine-, productie- of procesgegevens.
Vanuit de samenwerking tussen de bedrijven in zo’n keten ontstaat de behoefte om deze data gecontroleerd te delen en op nieuwe manieren te verwerken. Bijvoorbeeld door de toepassing van kunstmatige intelligentie om deze data te analyseren en om te zetten tot nieuwe waardeproposities.

Lees verder

 

Sluit